Reportage: Solito - naken och normal

Fotoprojektet Solito vill lyfta fram icke-hetero killar och den nakna manskroppen.
- Målet är att kropp och sexualitet slutar vara saker som folk mår dåligt över, säger fotografen Caique Silverio, som driver projektet.

Caique:

Nakna kroppar möts ofta av starka reaktioner. Som att det i grunden är något provocerande. Det ska antingen vara något väldigt privat eller ett noga genomtänkt konstobjekt, typ.

Jag hade aldrig varit bekväm att visa min kropp inför folk - när vi skulle duscha i skolan, eller när jag och mina kompisar skulle bada blev det alltid, typ “fuck, nu måste jag vara naken”. Så när min före detta pojkvän föreslog att vi skulle fotografera varandra nakna, var jag därför skeptisk. Men vi gjorde det ändå, lite på skoj, liksom.

Vi försökte göra det så avslappnat som möjligt. Vi var i mitt sovrum och drack lite öl. Rökte en cigarett. Det kändes konstigt först, men det släppte snabbt.

När jag såg min kropp på bilderna efteråt hände något. Som att jag fick distans till mig själv på något sätt. Jag tänkte att “ja, det där är jag”.

I den upplevelsen föddes idén till Solito*.

Screenshot 2019-03-18 at 18.20.46.png

*Solito betyder vanlig eller normal på latin.

Fotoprojektet Solito, @solitoproject på Instagram, drivs av 24-åriga fotografen Caique Silverio. Projektet har som syfte att lyfta fram två saker: icke-hetero killar och den nakna manskroppen.
Solito började som ett skolprojekt i slutet av 2015 när Caique gick på fotoskolan i Göteborg.

Caique:

När jag växte upp hörde jag ofta folk som sa typ “din kropp är normal och din sexualitet är normal” osv, men jag såg det aldrig. Det var bara ord. Det var först när jag såg killar som faktiskt visade upp sina kroppar och sin sexualitet, och vågade stå för det, som jag förstod att det gick.

Jag var speciellt inspirerad av Matt Lambert, @dielamb på Instagram, som fotade mycket naket. Han är jävligt bra på att få till det råa, nakna, samtidigt som det känns avdramatiserat. Jag ville göra något liknande, fast mer renodlat, kanske. Och med mer färg.

Från Matt Lamberts Instagram,   @dielamb

Från Matt Lamberts Instagram, @dielamb

Caique fortsätter:

Jag gick till min fotolärare och sa att “jag vill visa upp kukar tills det känns normalt att se en kuk”. Han gillade idén men tyckte att jag skulle göra det i en fotostudio för att få det mer proffsigt. Men det ville inte jag. Jag ville komma bort från det uppstyrda, läskiga och försöka få till en mer vardaglig känsla.

Screenshot 2019-03-15 at 17.59.03.png

Efter examen fortsatte projektet på sociala medier. Idag finns SolitoInstagram, Twitter och caiquesilverio.com.

Var går gränsen för hur mycket som får synas av manskroppen på Instagram?

Jag tror man får visa allt utom kuken. Men det verkar vara lite godtyckligt. Ibland blir bilderna anmälda och borttagna, även fast de är censurerade. Den här bilden på mig har till exempel tagits bort tre gånger. Jag vet inte riktigt varför:

53789509_347532609190908_50871400835055616_n.jpg

Men på Twitter är det bättre. Där kan jag lägga upp bilderna helt ocensurerade.

I Brasilien kan man knappt gå utanför dörren utan att se ett gaypar hålla handen. Så är det inte riktigt i Sverige

Caique växte upp i Brasilien, där också flera av killarna som fotograferats för Solito kommer ifrån.

Caique:

Min pappa bor kvar i Brasilien, så jag är där ibland och fotograferar. Det är lättare att hitta folk att fota där. Jag upplever att hbtq-rörelsen överlag är mer öppen och vänligt inställd i Brasilien. Man kan knappt gå utanför dörren utan att se ett gaypar hålla i handen. Så är det inte riktigt i Sverige.

Samtidigt är hatet mot hbtq större och mer uttalat i Brasilien. Fler människor kanske vågar visa sin sexualitet öppet, men det betyder inte att de inte får skit för det.

Fakta - HBTQ i Brasilien:

Utvecklingen gällande hbtq-personers levnadsförhållande i Brasilien har gått åt två håll. Å ena sidan har det skett flera progressiva lagändringar det senaste decenniet - 2011 blev det lagligt för homopar att adoptera, 2013 blev homoäktenskap tillåtet. Landet har dessutom en av världens mest utbredda hbtq-rörelser - i São Paulos hålls årligen Sydamerikas största Pride-parad, med över fem miljoner deltagare år 2013.

Å andra sidan räknas Brasilien som en av världens farligaste platser för hbtq-personer. Uppgifter, som styrks av en FN-rapport från 2015, visar att det dör en person var 27:e timme i landet till följd av homofobiskt våld.

Hotbilden kommer inte minst från de politiker som styr landet. När högerextrema ledaren Jair Bolsonaros tillträdde som Brasiliens president i januari i år togs hbtq-rättigheter bort från departementet för mänskliga rättigheters agenda. Bolsonaro har även öppet uttalat homofobiska värderingar.

Caique fortsätter:

I Sverige är det tryggare, absolut, men här upplever jag istället att folk drar sig för att vara öppna med sin sexualitet. Kanske för att heteronormen är så stark. Det blir tydligt om du sticker ut från det normala.

Screenshot 2019-03-18 at 18.16.51.png
vissa är med för att övervinna sina egna komplex

Killarna på bilderna är en blandning av Caiques vänner, gamla dejter och personer som hört av sig för att de gillar projektet. Samtliga identifierar sig som hbtq-personer. De ställer upp frivilligt, utan betalning.

Caique:

Vissa ställer upp enbart för att de vill vara med och bryta samhällstabun. Andra är med för att de vill övervinna sina egna komplex - “visar jag mig naken så är det gjort, då vet alla hur jag ser ut sen. fuck it”, typ.

En grej som brukar slå mig när jag kollar igenom bilderna är att, trots att killarna är från olika länder och kulturer, är de så lika varandra. Det syns att de har saker gemensamt. De tittar ut genom fönstret med samma blick, blundar med samma lugn, har liknande hållningar, håller sina telefoner på liknande sätt. Jag brukar inte ge några direktiv alls, mer än att de ska försöka slappna av och vara sig själva. Och så blir det så enhetligt. Det är häftigt.

Screenshot 2019-03-18 at 18.16.17.png

Har du fått någon kritik?

Ibland får jag kritik för att det jag gör är porr. En gång skrev en kille till mig på Grindr och sa att mitt projekt var skit. Han var typ arg och sa att det var “töntigt att maskera pornografi med fina budskap”. Men jag har aldrig haft för avsikt att göra porr.

Vad är målet med Solito?

Att kropp och sexualitet slutar vara något som folk mår dåligt över. Och eftersom projektet tar mycket tid vill jag självklart kunna tjäna pengar på det också. Så småningom tänker jag att det ska utvecklas till ett magasin. Det hade varit fett.

TEXT
Simon Billemar
BILDER
Caique Silverio, från Instagramkontot @solitoprojects