"Mina misstag är min största styrka"

Charlie Eriksson

Charlie Eriksson, grundare av “Aldrig Ensam”, är en föreläsare, författare och social entreprenör som nominerats till bland annat “Årets unga företagare 2014”, “Årets unga VD 2014” och Svenska Hjältar. Efter egna erfarenheter av psykisk ohälsa i form av depression och panikångest, som resulterade i flera självmordsförsök, så har Charlie jobbat stenhårt för att den psykiska ohälsan inte längre ska vara tabubelagd i samhället. Genom Aldrig Ensam sprider han kunskap och bryter tystnaden, samtidigt som han är en stor förebild för många.

-KORT OM CHARLIE-

Ålder:
24 år

Bor:
Göteborg

Aktiv med:
Social entreprenör, föreläsare och författare

Fritidsintressen:
Fotboll, ta hand om katten Sally och resa

Bok, film eller musiktips:
Låt: Tracy Chapman - Talkin' bout a revolution

När känner du ren och skär lycka?
När jag har hjälpt andra

Framtidsplaner:
Njuta av varje dag

Här hittar du mig:
Facebook: https://www.facebook.com/aldrigensamcom/
Hemsida: www.aldrigensam.com
Instagram: aldrigensamcom


"Mina misstag är min största styrka"

Att misslyckas är ingen katastrof. Att misslyckas är inte det värsta som kan hända. Vi behöver misslyckas för att fortsätta utvecklas, pröva nya vägar och hitta oväntade lösningar. Men det krävs mod för att våga misslyckas. Ett misslyckande märks allra tydligast där det innebär höga risker, t.ex. i yrkesgrupper som piloter och läkare. När de misslyckas med sina arbetsuppgifter handlar det om liv eller död för många människor och dessa misslyckanden får inte upprepas utan lärdom måste tas.

Den psykiska ohälsan bland unga vuxna ökar som bekant och en faktor till detta är dagens prestationssamhälle. Ett samhälle där vi värderar varandra efter våra prestationer istället för exempelvis personliga egenskaper. En bloggare är sina sponsrade produkter, en vältränad person är sin bänkpress-vikt och en person som gör karriär är sin titel (VD eller liknande). Att hela tiden bli bedömd efter betygen i skolan, vikterna på gymmet, antal mål i fotbollsmatchen, antal öl på krogen osv leder i många fall till svår prestationsångest.

Den som är rädd för att misslyckas får svårare att nå framgång. Vid ett misslyckande kanske ett mål inte nås, men istället lär du dig massor med nya saker, får erfarenheter och kunskaper som aldrig skulle förvärvas annars. Att misslyckas är ett utmärkt tillfälle att lära sig saker om det du försöker uppnå, om andra personer och dig själv.

År 2013 skulle bli mitt år, det var dags att förverkliga drömmar. Det skulle vara högsta betyg, starta eget företag, kung på nattklubbarna, roligast i klassen och liknande, allt skulle vara maxat. Det här i kombination med flertalet andra faktorer ledde mig rakt in i en svår depression och jag utvecklade panikångest. Jag misslyckades med allt och det hela slutade med ett självmordsförsök i september 2013. Även det misslyckades, jag fick vårdas i respirator med livsuppehållande behandling och läkarna trodde inte att jag skulle överleva, men det gjorde jag och det är jag tacksam för. Utan misslyckanden i mitt liv skulle jag inte leva nu. Jag skulle suttit på ett moln uppe i himmelen och kollat ner på ett samhälle där jag var för fokuserad på att vara perfekt att jag glömde av att uppskatta allt jag hade och faktiskt leva livet. Jag skulle blicka ner på ett samhälle där förväntningarna leder till att rekordmånga unga människor mår dåligt, ett samhälle där unga människor väljer att begå självmord hellre än att visa sig svaga och vara öppna med sin psykiska ohälsa.

Det viktigaste är att inte se eventuella misslyckanden som något fasansfullt. Blicka tillbaka, ta lärdom, förändra till något bättre och gå vidare. Bär med dig att det är en farlig självbild att vilja vara perfekt. Ingen kan vara det. Alla gör vi misstag ibland. Det är mänskligt och viktigt för att ha en fortsatt utveckling och nå nya framgångar.

Som Robert F. Kennedy en gång uttryckte det:
”Only those who dare to fail greatly can ever achieve greatly”