"Hej, mitt 16-åriga jag."

Ångestpodden - Del 2 med Ida Höckerstrand

“Vi är inga utbildade psykologer och vi är inga läkare eller terapeuter, men vi är två unga vuxna som pratar ungdomarnas språk och som möter ungdomarna där de finns.”
Så skriver Ida och Sofie, grundarna av “Inget Filter” och “Ångestpodden” på sin hemsida. Tjejerna startade Ångestpodden i januari 2015 och fick på bara åtta månader över 100 000 lyssnare i månaden. De har sedan dess blivit nominerade till Svenska Podcastpriset 2015, Social media Gala 2015, Finest Awards 2016. Dessutom kom de på plats 29 i Resumés “Näringslivets 150 superkommunikatörer” och är i skrivande stund uppe i över 300 000 lyssnare i månaden.
Med bland annat podden, föreläsningar och sin nylanserade “Ångestshop” vill de tillsammans med er bryta tabun kring psykisk ohälsa. De som följer Ångestpodden vet att “Alla kan må skit” är ett återkommande uttryck. Det betyder också såklart att alla är välkomna att lyssna, så gör det du också!”

-KORT OM IDA-

Ålder:
23 år

Bor:
Stockholm

Aktiv med:
Ångestpodden och ångestshoppen.se

Fritidsintressen:
Musik, umgås med vänner, shoppa

Bok, film eller musiktips: boktips:
Jag vill inte dö jag vill bara inte leva av Ann Heberlein. Homeland (Tv-serie)

När känner du ren och skär lycka?
När jag uppnår ett mål. Antingen i karriären eller personligt.

Framtidsplaner:
Göra tv och få Sveriges STÖRSTA podcast. 

Här hittar du mig:
ingetfilter.se
Facebook - Ångestpodden
Instagram - idahockerstrand/angestpodden


"Hej, mitt 16-åriga jag."

Ibland önskar jag verkligen att jag kunde prata med 16-åriga mig själv. Såhär 7 år senare vet jag så mycket som mitt 16-åriga jag hade behövt veta. Det är ju förvisso helt naturligt för vi blir ju klokare med åren men vissa saker önskar jag verkligen att jag vetat då. Så jag tänkte skriva ett litet brev från 23-åriga mig till 16-åriga mig för alla de sömnlösa nätterna, för tårarna på kinderna och för all onödig ångest och oro. 

Hej 16-åriga Ida.
Undrar vad du gör nu? Kanske sitter du uppe och pluggar till morgondagens prov i naturkunskap fastän klockan är 3 på natten och fastän du varken gillar eller är intresserad av naturkunskap. Det är bra att vara motiverad och plugga men det gör faktiskt ingenting om du inte får MVG på provet. Du vet, att dina prestationer säger ingenting om vem du är och jag lovar att hela livet inte rasar ihop om du får G. Lyssna lite mer på mamma och pappa när dom säger att du ska plugga lite mindre och när dom säger att ”VG faktiskt är jättebra”. Det är jättebra.
Ta fram mobilen. Gå in på anteckningar och radera den där långa listan på allt du ska förändra för att bli nöjd med dig själv. Du behöver inte förstora brösten och läpparna. Du behöver inte spruta in restylane i kindbenen för att få ett smalare ansikte eller släta ut pannan för att få bort dom där rynkorna du inbillar dig att du har. Du duger precis så som du är. Jag vet det låter klyschigt men du tror ju att du kommer bli snyggare och så mycket lyckligare BARA du förändrar allt det där. Radera den listan och skriv: bli lycklig. Hur du når dit är ju upp till dig men du behöver inte förändra ditt utseende för att bli nöjd med dig själv.
Angående ångesten. Det är helt okej att den finns där och du är inte konstig. När du är 17 kommer du få panikångest och jag vill inte att du ska skämmas då. Det är inte ditt fel att samhället sopar psykisk ohälsa under mattan och lägger locket på. Men skäms aldrig någonsin. Din panikångest kommer ge dig otroligt mycket bra saker också det lovar jag. Du kommer hitta sätt att hantera den på och den kommer inte begränsa din vardag.
Jag måste ju skriva om kärleken också. Fortsätt skriva om kärleken. Både när den gör dig glad och när den gör ont. Det ger dig mycket. Stå upp för dig själv precis så som du alltid gjort. Du vet killar är som bussar, det kommer alltid nya.
SKIPPA DIETEN DU HÅLLER PÅ MED! Du behöver inte gå ner i vikt överhuvudtaget. Ha den där sunda inställningen till mat och träning som jag vet att du har. Gå i magtröja om du vill det, gå i kort kjol när du känner för det och ligg på stranden i bikini. Din kropp är fantastisk som bär dig varje dag så var snäll mot den.
Dom som håller på och säger att du och Sofie ”tror att ni är något” kommer fortsätta säga det men låt dom hålla på. Du blir stark som en oxe av det och "haters only hate the people thay can’t have or the people thay can’t be."
Släpp ut tårarna när du är ledsen och skratta högt när du är glad. Ta vara på dina fina vänner och mamma & pappa.
Innan jag slutar. Angående karriärstressen. Du hittar din väg så oroa dig inte och försök att inte jämföra dig med andra. Det är så onödigt.
Var snäll mot dig själv!!!
/ Ida, 23 år.