Vadåmachokultur färg (1).jpg

 

FÖRELÄSNING:
#VADÅMACHOKULTUR

Vad innebär det att vara kille idag? Varför tycks det fortfarande vara så svårt för killar att prata känslor? Varför skriker killar högst i klassrummen? Kan det vara machokulturens fel? Vad är förresten machokultur och hur mycket kan den egentligen påverka oss?

 


Innehåll

Vi på Under Kevlaret erbjuder en föreläsning med utgångspunkt i just machokultur, maskulinitetsnormer och hur dessa kan kopplas till killars psykiska hälsa. Vi berättar också mer generellt om vår verksamhet, vårt stödjande arbete såväl som våra egna personliga erfarenheter av machokultur och dess begränsningar.

Föreläsningen innehåller ofta:
- Tydlig genomgång av de mest bärande delarna
av machokulturen. Hur den på verkar våra relationer,
sätt att uttrycka känslor, förmåga att be om hjälp och stötta varandra.
- Våra personliga erfarenheter
- Vår “lösning” på problemet

- Psykisk (o)hälsa hos unga och unga vuxna
 och dess koppling till machokultur.

- Tankar om hur vi kan stötta varandra.
-
För den som vill så har vi tagit fram diskussionsmaterial
att använda sig av efter föreläsningen.

Upplägg

Stor aula eller litet grupprum? Grundskoleklass eller ledningsgrupp? Var inte rädd att prata med oss om era önskemål. Beroende på målgrupp och sammanhang kan vi tillsammans anpassa föreläsningen så att den passar just er.

Rekommenderad föreläsningslängd:
Bara föreläsning: mellan 45-60minuter.
Föreläsning + diskussion - 2 timmar inklusive paus.

2019 har vi begränsade möjligheter att föreläsa, och i och med en stor efterfrågan kan det dröja lite innan du får svar. <3


Sagt om våra föreläsningar

”Motala kommuns fritidsledare fick under en förmiddag besök av Harry och Simon. Vi fick verkligen upp ögonen för problematiken och hur stora konsekvenser machokulturen får, på så många sätt. Dagen kändes otroligt viktig för vårt fortsatta arbete med unga. Stort plus till upplägget som var visuellt proffsigt samtidigt som det var personligt. Mer 'Under Kevlaret' till folket!”
- Karin, fritidsledare, Motala

"Under Kevlaret väcker tankar om frågor vi sällan diskuterar. Utan att vara skuldbeläggande kritiserar de machokultur och könsnormer ur killars perspektiv, samtidigt som de inkluderar alla. Sedan var det riktigt imponerande att ni lyckades hålla igång föreläsningen så bra trots allt stök (det var en liten sal med drop in/drop out)."
- Veronika, feministiska föreningen, Hvitfeldtska gymnasiet.

"Under Kevlaret gjorde en fantastisk föreläsning för oss kuratorer och hjälpte oss få mer insikt i killars psykiska ohälsa och vilka utmaningar man kan ha som tonårskille. Det gav oss ett bredare perspektiv i frågan och många bra trådar som vi kan ta upp och arbeta vidare med på våra respektive skolor. De var grymma! Boka dem!"
- Hilda, kurator, Linköpings Kommun"

"Ni relaterade till egna erfarenheter och upplevelser på ett bra sätt, vilket gör att flera känner igen sig och förstår att det är tillåtet att som kille må dåligt. Ni lyfter även machokulturen på ett bra sätt. Sår frön för ytterligare diskussioner med eleverna. Kommentarer från eleverna har varit positiva. Några kommentarer från utvärderingen är ”för en gångs skull tar en skola upp något med killar”, ”att det var något för killar”, ”relevant och intressant”, ”positivt att killars mående tas upp”.
- Sofia Isaksson, skolsköterska, Mjölby

"Jag är 32 år gammal och har, för första gången i hela mitt liv, pratat om sexuella tillkortakommanden med en kompis. Detta efter att ha varit på föreläsning med Under Kevlaret. Nu undrar jag varför jag väntade så länge".
- Markus, Borens IK.