13726572_655696037927884_6168711854009684025_n.jpg

Vadå "machokultur"?

Machokultur är ett brett och många gånger krångligt begrepp som kan vara svårt att förstå sig på. Vad är det egentligen? Hur påverkar den oss och samhället i stort? Vi hoppas på att kunna beskriva det med ett lätt och tydligt språk. Ord som har en stjärna(*) efter sig har en förklaring lite längre ner på sidan. Den statistik vi använder oss av är markerad med blå text som du kan klicka på för att komma direkt till källan.
 

Såhär definierar vi machokultur:

Machokultur är en samling av normer* som berättar för oss vad man som kille/man förväntas vara. Normer skapar attityder som leder till att pojkar och män strävar efter att vara på ett visst sätt - "manliga". Några typiska exempel på hur dessa normer kan se ut:

  • Killar ska inte gråta, prata om känslor eller söka hjälp.
  • Killar ska vara självsäkra och kaxiga.
  • Killar är alltid kåta och ska bara ha sex med tjejer.
  • Killar ska vara vältränade.
  • Det är accepterat för killar att använda våld som ett sätt att uttrycka sina känslor.

*Normer är oskrivna regler, idéer, föreställningar och ideal som kontrollerar hur man förväntas vara, leva och se ut för att passa in i samhället.


okej, men hur påverkar det här mig?

Hur många gånger har du hört uttrycket "jävla bög" i skolkorridorerna? Vi gissar på att det blir svårt att räkna. Kanske så har du själv sagt det till någon, utan att egentligen veta varför. Har du någon gång mått väldigt dåligt utan att någonsin ha berättat det för någon? Hur pratar du om och med tjejer? Märker du att du går in i en viss roll och måste vara på ett visst sätt när du är i ett sammanhang bland andra killar?

Det här är några av de effekter som orsakas av machokulturen:

  • Vi killar och män väljer att inte prata med någon om våra känslor och vårt mående och lider därför i tysthet, vilket ökar risken för att drabbas av psykisk ohälsa. Män är i stora delar av världen överrepresenterade i självmordsstatistiken, och i Sverige är 70% av de som tar sitt liv män.
  • Vi får lära oss att våld är ett accepterat sätt att uttrycka våra känslor. 80% av de som är misstänkta för misshandel är män. 
  • Machokulturen säger till oss att det inte är "manligt" att vara något annat än heterosexuell, vilket föder en stark homofobi.* Vi killar upplever därför att vi måste bekräfta vår sexualitet både för oss själva och för andra genom att stöta bort egenskaper som anses vara "feminina", samt tydligt visa att vi är heterosexuella genom samtalen om hur vi "knullar brudar" eller kallar andra killar för "jävla bögar". 
  • Machokultur påverkar i allra högsta grad även kvinnor. Sättet vi män ser på, och pratar om, kvinnor förstärker attityder som bland annat leder till sexism*, objektifierande av kvinnor och inte minst sexuellt våld. 97 procent av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män.

Homofobi är en serie av negativa attityder, fientlighet och känslor mot homosexualitet, homosexuella, HBTQ-kultur och personer som identifierats eller antas vara homosexuella kvinnor och män, bisexuella eller transpersoner.
Sexism innebär diskriminering eller förtryck av människor på grund av könstillhörighet.

 

Vårt arbetssätt

Under Kevlarets fokus ligger framförallt på den delen av machokulturen som handlar om att killar inte ska visa sig svaga, prata om sina känslor eller att söka hjälp, vilket vi är övertygade om har en stark koppling till killars psykiska ohälsa, och varför just 70% av de som tar sitt liv är män. Vi arbetar förebyggande genom att på olika sätt visa att det är okej att ställa sig utanför de skadliga mallarna för vad en kille "ska vara". Vi ska också fokusera på att vara en stödjande verksamhet då det finns en stor brist på verksamheter som enbart är till för killar.

 

Vill du lära dig mer?

För att få en tydligare bild av vad machokultur är så rekommenderar vi att se på dokumentären "The mask you live in". Dokumentären handlar om machokultur i USA, där skadliga maskulinitetsnormer lever starkare än i Sverige vilket gör det lättare att förstå vad machokultur handlar om. Dokumentären går bland annat att hitta på Netflix.