Under.. vadå?

Under Kevlaret är en ideell förening som arbetar mot machokultur samt förebyggande, opinionsbildande och stödjande för killars psykiska hälsa. Projektet grundades i mars, 2016, av Mårten Granlund och består idag av totalt 15 personer som frivilligt och engagerat vill hjälpa till i kampen mot machokultur - för killars psykiska hälsa.

Och ja, vad är "kevlar" egentligen? Kevlar är ett hårt material som har många användningsområden, och som till exempel finns i skottsäkra västar och andra skyddsmaterial. Vi syftar alltså på vad som finns under den hårda ytan.

Läs mer om uppstarten längre ned på sidan!


Idag består verksamheten av:

 • Stödchatt - Öppen onsdagar och söndagar kl 20 - 22.
  Vår chatt ska vara en trygg plats för alla killar som känner att de behöver någon att prata med om sitt mående, sina tankar eller livet generellt. Tveka inte att ta kontakt om du känner att du behöver eller bara är nyfiken - med oss kan du prata om precis allting! Våra volontärer har avgett ett tystnadslöfte och det går självklart bra att vara anonym.

 • Grabbsnack av Under Kevlaret - en sluten grupp på Facebook för killar som behöver andra killar att prata med om vardagliga saker. Syftet är ungefär detsamma som ovan, för de som hellre skriver på Facebook än här på hemsidan. Och du - Bjud in dina killkompisar också!

 • Manskligt är vår medieplattform där vi delar våra egna och andra killars berättelser och erfarenheter i syfte att motverka machokulturen och ifrågasätta maskulinitetsnormerna. Manskligt består av:

 • Manskligt Podcast - Simon Billemar och Mårten Granlund pratar om känslor, sexualitet, ångest, glädje, kärlek och allt annat som är Livet. Podden kommer just nu lite då och då, när tid finns. Längre fram hoppas vi återgå till att släppa varje fredag. Lyssna på här på hemsidan eller där man annars lyssnar på poddar (iTunes, Acast, etc).

 • Manskligt Berättelser - Här delar vi andra killars berättelser och erfarenheter i valfritt format. Skicka gärna in din egen berättelse!

 • Föreläsningar - Vi kommer mer än gärna till din skola, verksamhet eller arbetsplats och pratar om machokultur, maskulinitetsnormer eller vår verksamhet i stort. Läs mer här!

Följ Under Kevlaret på Facebook, Twitter och Instagram för att ta del av vårt dagliga flöde av killars berättelser, vardagliga uppdateringar, debattinlägg och nyheter om vår verksamhet.

UK-Teamet


Det är vi som tillsammans driver Under Kevlaret. Olika killar med olika erfarenheter som är glada, peppade och förväntansfulla på att tillsammans med er utveckla den här föreningen till att vara en trygg plats för killar att prata om precis allt. Det är vi som finns på andra sidan skärmen när du till exempel skriver på vårt forum eller i vår chatt!

Håll muspekaren över bilderna för att läsa mer om oss.

 ANTON Volontär 23-årig spelutvecklare från Skövde. Skapande är det som driver mig allra mest, oavsett om det gäller saker eller fina minnen. Jag tror att UK kommer hjälpa många att ta det första steget för att öppna upp och känna att det är okej att prata om sina känslor, och det är något som jag är oerhört glad över att få vara del av. Att ha nån som lyssnar kan betyda så mycket.  

ANTON
Volontär

23-årig spelutvecklare från Skövde. Skapande är det som driver mig allra mest, oavsett om det gäller saker eller fina minnen. Jag tror att UK kommer hjälpa många att ta det första steget för att öppna upp och känna att det är okej att prata om sina känslor, och det är något som jag är oerhört glad över att få vara del av. Att ha nån som lyssnar kan betyda så mycket.
 

 ERIK Fotograf 22-årig fotostudent i Stockholm. Kommer ursprungligen från en liten bruksort i Östergötland där machokulturen sitter djupt rotad. Kreativ själ som älskar att skapa i alla format. Är tacksam för att få ha varit med och bidragit till vad Under Kevlaret är idag

ERIK
Fotograf

22-årig fotostudent i Stockholm. Kommer ursprungligen från en liten bruksort i Östergötland där machokulturen sitter djupt rotad. Kreativ själ som älskar att skapa i alla format. Är tacksam för att få ha varit med och bidragit till vad Under Kevlaret är idag

 JACOB Volontär Introvert, identitetssökande och normkritisk miljömupp som har tröttnat på att inte utmana machokulturens trista och skadliga ramverk. Det stöd som Under Kevlaret kan erbjuda hade jag verkligen behövt under vissa delar av mitt liv. Nu hoppas jag kunna bidra till att andra får det stöd som jag hade behövt!

JACOB
Volontär

Introvert, identitetssökande och normkritisk miljömupp som har tröttnat på att inte utmana machokulturens trista och skadliga ramverk. Det stöd som Under Kevlaret kan erbjuda hade jag verkligen behövt under vissa delar av mitt liv. Nu hoppas jag kunna bidra till att andra får det stöd som jag hade behövt!

 DANIEL Volontär Jag är pappa till en liten grabb, psykologstudent, sambo och farligt nära trettio år. Har alltid varit nyfiken och ifrågasättande, vilket gjort mig väldigt öppen för det som avviker från normen. Är här för att få prata med killar som lider i tystnad och för att vidga de snäva normer som hämmar dem.

DANIEL
Volontär

Jag är pappa till en liten grabb, psykologstudent, sambo och farligt nära trettio år. Har alltid varit nyfiken och ifrågasättande, vilket gjort mig väldigt öppen för det som avviker från normen. Är här för att få prata med killar som lider i tystnad och för att vidga de snäva normer som hämmar dem.

 FREJ Volontär Jag har valt att bli volontär hos Under Kevlaret eftersom jag vet av egen erfarenhet hur hämmad man är som kille i att uttrycka sina känslor, acceptera sina rädslor och vara sårbar i nära relationer. Vi håller käften och härdar ut och blir sjuka, ensamma och olyckliga som belöning. Det här vill jag ändra på.  

FREJ
Volontär

Jag har valt att bli volontär hos Under Kevlaret eftersom jag vet av egen erfarenhet hur hämmad man är som kille i att uttrycka sina känslor, acceptera sina rädslor och vara sårbar i nära relationer. Vi håller käften och härdar ut och blir sjuka, ensamma och olyckliga som belöning. Det här vill jag ändra på.

 

 JIMMY Volontär Polyamorös, normkritisk spelutvecklare som brinner för det mesta som är kreativt, med ett starkt intresse för människor, relationer, kommunikation, känslor och psykisk hälsa. Har hela mitt liv agerat stödperson åt otaliga personer, och ser nu fram emot att kunna nå ut ännu mer med Under Kevlaret!

JIMMY
Volontär

Polyamorös, normkritisk spelutvecklare som brinner för det mesta som är kreativt, med ett starkt intresse för människor, relationer, kommunikation, känslor och psykisk hälsa. Har hela mitt liv agerat stödperson åt otaliga personer, och ser nu fram emot att kunna nå ut ännu mer med Under Kevlaret!

 DAWID Volontär Jag är 34 år gammal och studerar hjärnforskning, coaching och lycka. Alltid nyfiken och kunskapssökande. UK är ett fantastiskt initiativ som lockade mig omedelbart och jag är tacksam över att kunna hjälpa killar som kanske inte vågar och/eller har någon att prata med när det kommer till deras problem, relationer, machokultur, psykisk ohälsa eller vad det nu kan vara.

DAWID
Volontär

Jag är 34 år gammal och studerar hjärnforskning, coaching och lycka. Alltid nyfiken och kunskapssökande. UK är ett fantastiskt initiativ som lockade mig omedelbart och jag är tacksam över att kunna hjälpa killar som kanske inte vågar och/eller har någon att prata med när det kommer till deras problem, relationer, machokultur, psykisk ohälsa eller vad det nu kan vara.

 HARRY Samordnare, föreläsare Harry här, mitt i 25-års krisen men glad att ha hittat till Under Kevlaret. I både kärlek och vänskapsrelationer har jag grubblat, varför gör mina killkompisar som de gör? Varför gör jag det? Varför mår vi dåligt och varför kan vi inte prata om det? Det vill jag försöka ändra på, glöm vad du lärt dig om svaghet och styrka, vi pratar och gör det bättre.

HARRY
Samordnare, föreläsare

Harry här, mitt i 25-års krisen men glad att ha hittat till Under Kevlaret. I både kärlek och vänskapsrelationer har jag grubblat, varför gör mina killkompisar som de gör? Varför gör jag det? Varför mår vi dåligt och varför kan vi inte prata om det? Det vill jag försöka ändra på, glöm vad du lärt dig om svaghet och styrka, vi pratar och gör det bättre.

 KRISTOFFER Volontär Jag har engagerat mig i UK då jag själv har kämpat med psykisk ohälsa under många år, och en förening som denna hade hjälpt mig att inte känna mig så ensam i mina känslor. Att killar, män, pojkar ska kunna känna sig okej med att prata om det dem känner och det som skrämmer dem är en hjärtefråga för mig och jag ser grymt mycket fram emot att lyssna på andra om deras demoner, samt utveckla UK så vi kan stödja så många som möjligt!

KRISTOFFER
Volontär

Jag har engagerat mig i UK då jag själv har kämpat med psykisk ohälsa under många år, och en förening som denna hade hjälpt mig att inte känna mig så ensam i mina känslor. Att killar, män, pojkar ska kunna känna sig okej med att prata om det dem känner och det som skrämmer dem är en hjärtefråga för mig och jag ser grymt mycket fram emot att lyssna på andra om deras demoner, samt utveckla UK så vi kan stödja så många som möjligt!

 MAGNUS Volontär Jag är en som måste sluta kalla sig ung nu. 40 år med tonvis av livserfarenhet. Jag är filmmakare, teater och filmpedagog, komiker, manusförfattare m.m. I yrket måste jag vara lyhörd och obscent intresserad av människor. Vad driver dig? Vad är dina styrkor och svagheter? Vad är dina personliga hinder? Har letat efter att få hjälpa. 

MAGNUS
Volontär

Jag är en som måste sluta kalla sig ung nu. 40 år med tonvis av livserfarenhet. Jag är filmmakare, teater och filmpedagog, komiker, manusförfattare m.m. I yrket måste jag vara lyhörd och obscent intresserad av människor. Vad driver dig? Vad är dina styrkor och svagheter? Vad är dina personliga hinder? Har letat efter att få hjälpa. 

 NIKLAS Volontär 23 år gammal, psykologstudent och älskar musik och film. Vi är så många som inte är okej idag, trots leenden på våra profilbilder. Alla människor lider på sitt sätt och alla skulle må bra av att få ventilera vad de känner ibland, så vi kan dela bördan litegrann

NIKLAS
Volontär

23 år gammal, psykologstudent och älskar musik och film. Vi är så många som inte är okej idag, trots leenden på våra profilbilder. Alla människor lider på sitt sätt och alla skulle må bra av att få ventilera vad de känner ibland, så vi kan dela bördan litegrann

 MARKUS Volontär En 22 år gammal göteborgare som pluggar till psykolog och är kanonglad över att vara en del av Under Kevlaret. Samhällets normer påverkar oss män på flera mindre trevliga sätt, och gör bland annat att många inte vågar prata om att de mår dåligt. Förhoppningsvis kan UK vara ett första steg!

MARKUS
Volontär

En 22 år gammal göteborgare som pluggar till psykolog och är kanonglad över att vara en del av Under Kevlaret. Samhällets normer påverkar oss män på flera mindre trevliga sätt, och gör bland annat att många inte vågar prata om att de mår dåligt. Förhoppningsvis kan UK vara ett första steg!

 SIMON B Manskligt 26-årig mediestudent bosatt i Linköping. Jag brukar gilla att dricka te, spela gitarr, diskutera, lyssna på musik, dokumentera, läsa mags och sova. Lite extra ansvarig för projektet Manskligt - den delen av UK där vi delar med oss av våra egna och andra killars berättelser och erfarenheter.

SIMON B
Manskligt

26-årig mediestudent bosatt i Linköping. Jag brukar gilla att dricka te, spela gitarr, diskutera, lyssna på musik, dokumentera, läsa mags och sova. Lite extra ansvarig för projektet Manskligt - den delen av UK där vi delar med oss av våra egna och andra killars berättelser och erfarenheter.

 MÅRTEN Verksamhetsansvarig 21-årig hobbymusiker, receptionist, servitör och grundare av föreningen. Egen erfarenhet av ångest och utmattningssyndrom. Drömmer fortfarande om att någon dag skriva den "perfekta" kärleks-dängan. Vi får se! Lyssnar oavbrutet på världens faktiskt(!) bästa band, "Anberlin".

MÅRTEN
Verksamhetsansvarig

21-årig hobbymusiker, receptionist, servitör och grundare av föreningen. Egen erfarenhet av ångest och utmattningssyndrom. Drömmer fortfarande om att någon dag skriva den "perfekta" kärleks-dängan. Vi får se! Lyssnar oavbrutet på världens faktiskt(!) bästa band, "Anberlin".

 SIMON L Volontär HSP, relationsanarkistisk och kreativ spelnörd som lever utifrån tanken att "Det oftast bara handlar om att våga lyssna". Att vi alltför ofta försöker hjälpa andra genom att prata och allt för sällan genom att lyssna. Det krävs en förändring, så killar tillåts prata om känslor och där alla lyssnar.

SIMON L
Volontär

HSP, relationsanarkistisk och kreativ spelnörd som lever utifrån tanken att "Det oftast bara handlar om att våga lyssna". Att vi alltför ofta försöker hjälpa andra genom att prata och allt för sällan genom att lyssna. Det krävs en förändring, så killar tillåts prata om känslor och där alla lyssnar.


Uppstarten

“Jag har fått varenda jävla möjlighet att vara den jag är.
Det här ska vara för alla dom som inte har det.”

"Fan. Ska jag verkligen göra det här. Tänk om det bara är jag som känner såhär? Kommer folk tycka att jag är konstig? Vågar jag ta såhär mycket plats?"

*Klick*

Det var där det började, den 11 februari 2016. Ett inlägg på Facebook. Ett inlägg som handlar om att killar är livrädda för att uttrycka sina känslor och tankar, för att det helt enkelt är en egenskap som inte passar in i den typiska mallen för hur en kille ska vara.
Efter en väldigt oväntat, fantastisk spridning i tidning, radio och sociala medier om ämnet som togs upp i facebook-inlägget så har vi nu kommit hit.

Vi lever i något som ofta kallas för en "machokultur". Syftet med "Under Kevlaret" är att ifrågasätta machokulturen, driva stödjande verksamhet för killar och att sprida budskapet om att under ytan så är vi allihopa precis lika mycket människa, med samma mänskliga behov.

Kombinationen av machokulturen och bristen på den psykiska ohälsans plats i samhället sätter killar i en svår sits. En sits som gör att oavsett hur dåligt man mår så är det något som man ska kämpa med ensam.

Det får inte fortsätta att vara så. 

2016 kommer garanterat inte vara året då samhällets normer för hur killar ska vara helt plötsligt förändras, men man måste börja någonstans. Man måste ta ett litet steg i taget. Jag hoppas att det här kan vara ett av dom.

/Mårten Granlund
10 mars 2016

Det här är det inlägg på Facebook som blev startskottet för projektet.


Samarbeten

“Absolut! Det fixar jag!”

Sedan Under Kevlarets uppstart har vi haft turen att ha den här killen, Erik Jakobsson Ögnelooh, som fotograf till hela projektet. Man ser snabbt vilken oerhörd passion Erik har för fotografering och man blir minst sagt inspirerad av hans kreativitet.
TACK för att du har varit med och format Under Kevlaret till vad det är idag!

Stötta UK

Under Kevlaret drivs som en ideell förening. Det betyder att du kan skänka en gåva med vetskapen om att ditt bidrag bara används inom föreningen och inget annat. Ditt bidrag kommer hjälpa oss att utveckla föreningen - så att vi i vår tur har möjligheten att hjälpa fler killar.

Det är väldigt enkelt att ge en gåva. Du kan antingen Swisha eller föra över pengar via bankgiro.

Tack snälla för ditt stöd! <3

SWISH: 123 694 10 09

BANKGIRO: 5027-5742