UNDER.. VADÅ?

Under Kevlaret är en ideell organisation som arbetar opinionsbildande och stödjande för killars psykiska hälsa. Projektet grundades i mars 2016 av Mårten Granlund och består idag av ca 20 killar och män - som på olika sätt vill inspirera andra killar och män till att prata om känslor, be om hjälp och stötta varandra.

Och ja, vad är "kevlar" egentligen? Kevlar är ett hårt material som har många användningsområden, och som till exempel finns i skottsäkra västar och andra skyddsmaterial. Vi syftar alltså på vad som finns under den hårda ytan.


Idag består verksamheten av:

  • Chatt - Öppen sön-ons kl 20 - 22.
    Vår chatt ska vara en trygg plats för alla killar som känner att de behöver någon att prata med om sitt mående, sina tankar eller livet generellt. Tveka inte att ta kontakt om du känner att du behöver eller bara är nyfiken - med oss kan du prata om precis allting! Våra volontärer har avgett ett tystnadslöfte och det går självklart bra att vara anonym.

  • Under Kevlaret - Diskussion & Stöd - en sluten grupp på Facebook för killar som behöver andra killar att prata med om vardagliga saker. Syftet är ungefär detsamma som ovan, för de som hellre skriver på Facebook än här på hemsidan. Och du - Bjud in dina killkompisar också!

  • Berättelser - Här delar vi andra killars berättelser och erfarenheter i valfritt format. Skicka gärna in din egen berättelse!

  • Föreläsningar - Vi kommer mer än gärna till din skola, verksamhet eller arbetsplats och pratar om machokultur, maskulinitetsnormer eller vår verksamhet i stort. Läs mer här!

Följ Under Kevlaret på Facebook, Twitter och Instagram

Uppstarten

“Jag har fått varenda jävla möjlighet att vara den jag är.
Det här ska vara för alla dom som inte har det.”

"Fan. Ska jag verkligen göra det här. Tänk om det bara är jag som känner såhär? Kommer folk tycka att jag är konstig? Vågar jag ta såhär mycket plats?"

*Klick*

Det var där det började, den 11 februari 2016. Ett inlägg på Facebook. Ett inlägg som handlar om att killar är livrädda för att uttrycka sina känslor och tankar, för att det helt enkelt är en egenskap som inte passar in i den typiska mallen för hur en kille ska vara.
Efter en väldigt oväntat, fantastisk spridning i tidning, radio och sociala medier om ämnet som togs upp i facebook-inlägget så har vi nu kommit hit.

Vi lever i något som ofta kallas för en "machokultur". Syftet med "Under Kevlaret" är att ifrågasätta machokulturen, driva stödjande verksamhet för killar och att sprida budskapet om att under ytan så är vi allihopa precis lika mycket människa, med samma mänskliga behov.

Kombinationen av machokulturen och bristen på den psykiska ohälsans plats i samhället sätter killar i en svår sits. En sits som gör att oavsett hur dåligt man mår så är det något som man ska kämpa med ensam.

Det får inte fortsätta att vara så. 

2016 kommer garanterat inte vara året då samhällets normer för hur killar ska vara helt plötsligt förändras, men man måste börja någonstans. Man måste ta ett litet steg i taget. Jag hoppas att det här kan vara ett av dom.

/Mårten Granlund
10 mars 2016

Det här är det inlägg på Facebook som blev startskottet för projektet.


Samarbeten

“Absolut! Det fixar jag!”

Sedan Under Kevlarets uppstart har vi haft turen att ha den här killen, Erik Jakobsson Ögnelooh, som fotograf till hela projektet. Man ser snabbt vilken oerhörd passion Erik har för fotografering och man blir minst sagt inspirerad av hans kreativitet.
TACK för att du har varit med och format Under Kevlaret till vad det är idag!

Stötta UK

Under Kevlaret drivs som en ideell förening. Det betyder att du kan skänka en gåva med vetskapen om att ditt bidrag bara används inom föreningen och inget annat. Ditt bidrag kommer hjälpa oss att utveckla föreningen - så att vi i vår tur har möjligheten att hjälpa fler killar.

Det är väldigt enkelt att ge en gåva. Du kan antingen Swisha eller föra över pengar via bankgiro.

Tack snälla för ditt stöd! <3

SWISH: 123 694 10 09

BANKGIRO: 5027-5742